300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
300.000 DANSKERE BRUGER OS

30 gode råd til geocaching nybegyndere

Geocaching er en skøn hobby, der kan give dig mange gode oplevelser i såvel naturen som byen - og både i Danmark og i udlandet.

Til at starte med kan det imidlertid godt være lidt svært at se, hvordan du kommer godt i gang med geocaching, selvom det egentlig ikke er en stejl læringskurve, men der er alt andet lige en del forhold, uskrevne regler og udtryk, der er værd at kende, og derfor giver vi dig her 30 gode råd til at få en god start og sidenhen det fulde udbytte af dine geocaching-oplevelser.

Det bedste råd til nybegyndere indenfor geocaching, vi kan give her på CacheTrail.dk, er at starte roligt og tålmodigt op.

Du skal ikke forvente at kunne finde alle cacher fra starten, og der er faktisk også lagt et loft ind i den officielle app fra Geocaching HQ i Seattle, hvorfra den herlige hobby kaldet geocaching bliver vedligeholdt og udviklet, og det loft gør, at de sværere og mere udfordrende cacher ikke er tilgængelige for nybegyndere.

Så læg ud med at finde nogle nemme cacher og find derigennem ud af, om geocaching er noget for dig.

Her får du 30 gode råd til at få en ordentlig start på geocaching:


1. Start med at downloade den officelle app

Den officielle app fra Geocaching HQ er ikke den mest avancerede, der er tilgængelig, men den fungerer udmærket og har et fint intro-program til nye cachere.

App til Apple iOS

App til Android

2. Lær det grundlæggende

Tag dig tid til at lære det grundlæggende om geocaching, herunder hvordan du bruger en GPS-enhed eller en smartphone-app til at finde caches.

3. Begynd med de nemme cacher

Det kommer lidt af sig selv pga. det indlagte loft fra Geocaching HQ men vær forberedt på, at du i starten kun kan - men også bør nøjes med at - finde de lettere caches med lav “Sværhedsgrad” og "Terræn" rating, og arbejd dig op til mere udfordrende caches, når du bliver mere erfaren.

4. Læs cachebeskrivelserne

Læs altid cachebeskrivelserne grundigt for at få vigtige oplysninger om den beholder, du skal finde, herunder størrelse, sværhedsgrad og eventuelle særlige instruktioner.

5. Kig på attributter

I forbindelse med råd 4 er det også et godt råd at kigge på cachens attributter. Her kan der nemlig være god information som fx, om cachen kan findes døgnet rundt, om der er parkering i nærheden og om du skal bruge specialudstyr, som kan være en UV lommelygte, ekstraktor, magnet eller noget helt fjerde.

6. Hav ALTID en kuglepen på dig!

Der er kun én (næsten) ufravigelig regel i geocaching, og det er, at en geocache ikke er fundet, før du har skrevet dit navn i logbogen eller -bladet. Derfor bør du fra nu af ALTID have mindst én kuglepen eller blyant på dig. Hvis du alligevel en dag står med en fundet geocache og ikke har et skriveredskab på dig (det sker for os alle på et tidspunkt), så tag et billede af cachen med din smartphone, som du kan sende til cachens ejer som bevis på, at du har fundet den - det godtager de fleste.

7. Brug kompasset

Når du vil finde en geocache, så starter du som regel med at se på kortet på app’en, hvorpå du kan følge veje eller stier, indtil du er tæt på cachens gemmested. Når du så har omkring 20-30 meter tilbage, er det en god idé at bruge kompasset på din GPS-enhed eller i din geocaching-app (tryk på kompasnålen oppe til højre) til at pejle dig ind på nulpunktet, hvor cachen bør være.

8. Kig på ledetråden og udvid dit søgeområde

Hvis du ikke kan finde cachen, har de fleste cache-ejere angivet en Ledetråd, som du kan klikke dig ind og læse i app’en og på den måde få et hint til, hvor beholderen er gemt. Hvis ledetråden er “Træ” eller “Magnetisk”, og du står i en skov eller et sted med et 100 meter langt metalhegn, så start din afsøgning fra nulpunktet og arbejd dig ud af - så optimerer du dine chancer for succes betydeligt.

9. Hold øje med spoilere og læs tidligere logninger

En sjælden gang i mellem har cache-ejeren lagt et spoiler-billede ind på cachens side, der viser gemmestedet eller noget andet, der kan hjælpe dig med at finde cachen. Hvis der ikke er et spoiler-billede og ledetråden heller ikke hjalp, og du har svært ved at finde cachen, er det altid en god idé at læse de tidligere finderes logninger. Hvis du er heldig, kan der godt stå noget om, hvordan de fandt beholderen, eller at de fandt den 25 meter fra de angivne koordinater - det kan altsammen hjælpe dig med at finde cachen.

10. Vær tålmodig

Vær tålmodig og vedholdende, når du søger efter geocacher, da nogle kan være mere udfordrende at finde end andre.

11. Skriv i logbogen

Husk altid at skrive dit geocachernavn i logbogen i en cache for at bekræfte dit fund og efterlade en hilsen til cache-ejeren og andre geocachere. Det er som nævnt i Punkt 6 nærmest den eneste strenge regel i geocaching, og det er den, som gør dig berettiget til at logge din fund online.

12. “Byt fair eller lad vær”

I en geocache kan der være små bytteting, som du eller dine børn gerne må tage, hvis I lægger noget andet i cachen af samme værdi. “Byt fair eller lad vær” er et udbredt slogan, der opfordrer til, at man enten bytter fair eller lader være med at bytte. Ligger der en lækker nøglering eller en lille lommelygte i beholderen, så er det altså ikke i orden at bytte den ud med en grankogle eller en sten - det skal være noget af cirka samme værdi.

13. Vær opmærksom på trackables - TB’er og geocoins

Blandt byttetingene i en cachebeholder kan der også ligge såkaldte trackables (geocoins og TB’er) i form af en mønt eller en figur med en kode påtrykt eller sat fast med en kæde. Disse objekter er beregnet til at rejse mellem cacherne, så dem må du ikke beholde. Du må dog gerne tage dem med dig og ved at indtaste koden  - bestående af seks cifre/bogstaver - på geocaching.com kan du læse om, hvad den fundne trackable har som mission. Det kan være at besøge så mange strande som muligt eller rejse jorden rundt og alt muligt andet. Når du så logger en aktivitet på TB’ens side online, det være sig tager den fra en cache, besøger en anden cache, poster et billede og til sidst afleverer den i en ny cache, så får ejeren af TB’en besked og kan følge med i dens rejse.

14. Log dine fund online

Når du har fundet cachen og skrevet dit geocachernavn i loggen, kan du logge dit fund online - enten på geocaching.com eller i app’en. På den måde kan du holde styr på dine præstationer, se statistikker og se, hvordan antallet af fundne cacher vokser. Det er også her cache-ejeren (ofte kaldet CO = Cache Owner) får besked om, at hans/hendes cache er fundet, så det er en god idé at skrive lidt om din oplevelse med cachen og dele dine oplevelser med andre geocachere.

15. Log dine DNF’er

DNF står for Did Not Find og betyder, at du ikke kunne finde cachen. Som nybegynder vil du næsten helt sikkert komme ud for det, og det er ingen skam at logge en DNF. Tværtimod er det god skik at logge sine DNF’er, for det er den eneste måde, at cache-ejeren kan finde ud af, om cachen er væk.

16. Hav det rette udstyr

For at geocache har du som udgangspunkt ikke brug for noget som helst andet end din smartphone, en god kuglepen og den gratis app fra Geocaching HQ. Efterhånden som du cacher, vil du dog støde på geocacher, der kræver, at du har specialudstyr af forskellig art. Det kan være en lommelygte til natcaching, UV lommelygte til skjulte spor, en ekstraktor til højtplacerede cacher, et magnetisk værktøj og meget mere. Det er naturligvis helt op til dig, om du vil finde disse cacher, der kræver ekstra geocaching udstyr kaldet TOTT (Tool Of The Trade).

17. Du behøver ikke en GPS modtager

Som nybegynder behøver du ikke at investere i en GPS modtager for at komme i gang med at geocache - Geocaching-app’en på din smartphone fungerer fint til at hjælpe dig med at navigere og finde caches. Først når du er blevet mere bidt af denne vanedannende hobby og begynder at tage på heldags-cacheture eller gerne vil cache i udlandet, kan det være en fordel med en GPSr, der har batteri til hele dagen og ikke bruger roaming data i udlandet.

18. Deltag i events og oplev fællesskabet

En stor del af geocaching er det sociale element, og der bliver ofte arrangeret såkaldte events, hvor geocachere mødes og udveksler erfaringer og historier om vores allesammens vanedannende hobby. Hvis du er den indadvendte type, kan det godt være svært at møde op hos en gruppe mennesker, som alle ser ud til at kende hinanden og bare snakker løs, men hvis du giver det nogle chancer, vil du uden tvivl ende med at have flere gode geocaching venner.

19. Tag på tur med andre geocachere

Geocaching er sjovere - og nemmere - hvis man er flere sammen. Når du har fået nogle gode geocaching-venner, kan det anbefales at tage på tur sammen. Der ligger sjove og udfordrende serier af cacher i andre landsdele og i vores nabolande, så det er oplagt at tage afsted nogle stykker sammen og cache hele dagen eller bare en eftermiddag, hvis det passer bedre. Samtidig er det jo meget nemmere at finde cacherne, når der er flere øjne på sagen.

20. Tjek vejrforholdene

Der er ikke mange geocacher indendørs, så gør det gerne til en vane at kigge på vejrudsigten, inden du tager på geocaching-tur, og vær forberedt på eventuelle ændringer i vejret undervejs.

21. Pas på naturen

Vis respekt for naturen og efterlad ingen spor. Naturen er geocacherens legeplads, så tag dit affald med dig, og undgå at forstyrre dyrelivet, når du søger efter caches. Det er udbredt blandt geocachere at samle affald sammen, som de finder i naturen, men det er naturligvis ikke et krav. Indenfor geocaching findes der også en særlig event-form kaldet CITO, der står for Cache In Trash Out, og her mødes geocachere og samler affald sammen i en park, en skov, langs stranden eller hvor der nu måtte være brug for det.

22. Vær diskret

Vær diskret, når du søger efter cacher på offentlige steder for at undgå at tiltrække uønsket opmærksomhed og forstyrre andre. Folk som ikke geocacher bliver af geocachere kaldt mugglere (ligesom almindelige ikke-magiske mennesker i Harry Potter universet), og de kan af den ene eller anden grund godt finde på at fjerne en geocache, hvis de finder den, så forsøg så vidt muligt at være diskret - eller stealth som det også bliver kaldt af geocachere.

23. Respektér privat ejendom

Undgå at søge efter caches på private ejendomme uden tilladelse fra ejeren, og respektér eventuelle begrænsninger eller advarsler i cachebeskrivelsen.

24. Variation er nøglen

Prøv forskellige typer af cacher, herunder traditionelle, mysterier, multi-cacher og events, for at få mange varierede og spændende geocaching-oplevelser. Der findes en del forskellige slags cacher udover de allerede nævnte mest almindelige typer.

25. Vær forberedt

Medbring gerne vand, madpakke, snacks, solcreme og et førstehjælpskit på dine geocaching-eventyr for at sikre dig, at du er forberedt på enhver situation.

26. Pas på dig selv

Prioritér altid din personlige sikkerhed og undgå at tage unødvendige risici, især når du geocacher i afsides områder eller under dårlige vejrforhold. Nogle cacher er også placeret på potentielt farlige steder, hvor du skal klatre op for at indfange den som for eksempel i et træ, og i sådan et tilfælde er det smart at være et par stykker sammen - for en sikkerheds skyld.

27. Lær af dine fejl

Tag fejl som en del af læringsprocessen og brug dem som muligheder for at forbedre dine færdigheder og strategier i fremtiden. Øv dig på at tænke ud af boksen - nogle cache-ejere kan godt lide at finde drilske gemmesteder, der kan være under det øverste plastiklåg på en hegnspæl, en falsk møtrik, en falsk el-samleboks eller lignende. Kig dig godt omkring og føl efter på ting, der kunne være løse.

28. Del dine højdepunkter

Del gerne dine geocaching-højdepunkter og billeder på sociale medier eller geocaching-fora for at inspirere andre og deltage i det globale geocaching-fællesskab.

29. Vær respektfuld

Udvis respekt for andre geocachere og deres cacher ved at genplacere geocachen på samme måde, som du fandt den, så den næste finder får samme gode oplevelse. Er en beholder faldet på jorden eller ligger frit fremme i skoven, må du selvfølgelig meget gerne placere den på den måde, som du tænker cache-ejeren havde tænkt sig det.

30. Vær organiseret

Organisér dine geocaching udflugter ved at planlægge ruter, oprette lister over caches, du ønsker at besøge. Her kan en hjemmeside som Cachetur.no være en god ressource til at planlægge de længere geocaching ture.

Ved at følge de her råd kan du som ny geocacher få en sjov, sikker og berigende oplevelse med denne herlige hobby. Så kom ud og begynd at udforske verden med geocaching.

Happy caching!